MUHASEBE NEDİR?
Muhasebe, kullanıcıların karar alma ve yönetme ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile, işletmede meydana gelen mali/finansal olaylar ile ilgili bilgileri ve belgeleri toplayan, sınıflayan, standartlara uygun olarak kaydeden ve elde edilen sonuçları ilgili kullanıcılara standartlara uygun olarak raporlayan faaliyetler bütünüdür.
Muhasebe nedir sorusuna birbirine yakın farklı tanımlar bulmak mümkün. Yapay zekaya sorabilirsiniz. Her seferinde birbirine benzeyen ama her biri diğerinden biraz farklı cevaplar verecektir. Muhasebe özünde bir faaliyet ve bir meslektir. Bu nedenle muhasebeci ne yapar sorusuna cevap aramak daha anlamlı olacaktır. Bu nedenle derslerimizde daha çok muhasebe faaliyeti ile ilgileneceğiz. Bu faaliyetler, finansal olayları anlamak, programlara kaydetmek, bilanço ve kar/zarar tablolarını (ve diğer raporları) hazırlamak, vergi beyannamelerini düzenlemek, belgeleri dosyalamak, arşivlemek, vergi yasalarını ve usulünü uygulamak gibi faaliyetlerden oluşabilir.
Bu faaliyetleri yapabilmek için, öncelikle ticari olayları anlamak ve takip edebilmek gereklidir. Bu nedenle ilk derslerimize ticari işlemleri tanımaya çalışarak bu işlemlerin muhasebe kayıtlarına nasıl aktarıldığını, hangi defterlere nasıl kaydedildiğini, bilanço ve kar/zarar tablosunun nasıl düzenlendiğini anlamaya ayıracağız.
Araştırılacak konular: Bilanço nedir? Kar/Zarar tablosu nedir?
TİCARİ İŞLEMLER VE MUHASEBE KAYIT KURALLARI
Muhasebe kayıt kurallarını anlamanın en iyi yolu uygulama yapmaktır. Bu nedenle ilk uygulamamızda hem ticari işlemleri tanımaya başlayacak, hem de işlemlerin nasıl muhasebe kayıtlarına dönüştürüldüğünü anlamaya çalışacağız. Çalışma kağıdının çıktısını alarak işlemleri ders videosunda anlatıldığı gibi uygulayalım.
Bu çalışmada öğrenilecekler: Ticari işlemler, varlıklar ve kaynaklar, çift taraflı kayıt sistemi, muhasebe hesapları ve hesaplara kayıt kuralları, hesap kodları, günlük defter (yevmiye defteri) kayıtları, büyük defter (defter-i kebir) kayıtları, borç ve alacak, mizan, bilanço, kar/zarar tablosu, muhasebe kayıt ve raporlama süreci.
Çok sayıda yeni kavram ile tanışacağımız için buna benzer uygulamalardan çok sayıda yaparak muhasebe kayıt sürecini pekiştirmemiz gerekecek.
Uygulama-1 ders videosunda anlatılmıştır. PDF-1 dosyanın çıktısını alarak kendiniz çözümlemeye çalışınız. Ardından diğer uygulamaları yapmaya çalışınız. İpuçlarını tutturmaya çalışarak kendinizi kontrol edebilirsiniz.
GÜNLÜK VE BÜYÜK DEFTER UYGULAMALARI
Yukarıdaki işlemleri yapabiliyorsak, artık sadece günlük defter kayıtları ile büyük defter kayıtlarını yapabiliriz. Mizan, bilanço ve gelir tablosu (kar/zarar) düzenlemeye devam ediyoruz.
Kendi uygulamanı oluşturabilir ve sonuçlarını kontrol edebilirsin. Uygulama oluşturma programına buradan ulaşabilirsin
İşlemler çeşitlenmeye başladı ve işlemlerin kayıtlarını hatırlamakta zorlanıyor olabilirsiniz. Bu çok normal. Çok sayıda örnek yaptıkça bu sorun giderek azalacaktır. Genel muhasebe derslerinde kullanacağımız tüm örneklere buradan ulaşabilirsiniz. Bu listede yer alan işlemler konu başlıklarına göre ayrıştırıldığından takıldığınızda bu listeye bakabilirsiniz. Şimdilik hepsini bilmenize gerek yoktur. İleride farklı bir işlem görüp kaydını yapmakta zorlandığınızda bu listeye bakabilirsiniz.
Bu liste elinizin altında bulunsun.
Eğer genel muhasebe derslerinde öğreneceğimiz tüm işlemleri kullanarak muhasebe kayıtlarını yapsaydık bilanço ve kar/zarar (gelir) tablosu nasıl olurdu? Tüm işlemlerden oluşan bilançoya göz atarak hesapların bilançonun ne tarafında görüldüğünü ve hangi hesap grubuna bağlı olduklarını inceleyebilirsiniz.
Bu aşamada öğrendiklerinizi pekiştirmek amacı ile çoktan seçmeli sorular ile çalışabilirsiniz. Soru bankası programı size hatalarınız konusunda geri bildirim verecektir.
Soru bankası programında yer alan sorulardan oluşan 20 soruluk deneme sınavına buradan katılabilirsiniz.